description

Blog ni aku yang punya. Aku post apa saja aku suka. Kalau tak nak baca, jangan baca.

Monday, 31 December 2012

tahun baru

salam tahun baru..ni first entry untok tahun 2013..haha..

skg da hampir pukul 5 pg tapi masih  xngantok..minggu study kan..huhu..
.mata mmg da mata panda ni..uiii....tepat jam 12 pg td kedengaran ramai gilerr dak hostel aku duk menjerit new year.. hamboiiiii....enjoy sakan ek...?? 
padahal baru je first paper td.. 
xpela..stress kan? aku paham....haha...

 wekkk!! hehe..look at my eyes~

pape pon aku nak mintak maap kat sume yg kenal aku secara langsung atau x langsung..especially my follower kat blog aku ni..haha..kalo ada entry yg mungkin x disenangi aku mintak maap byk2.. sebenanya kewujudan blog ni sbb suka2 hati..saja2 je sebenanya..ia x dirancang..haha..dan aku  pon bukan penulis terbaek..tp dgn blog ni la aku kan lepas semua perasaan aku yg mana mungkin ada yg x mampu aku luahkan dengan kata2..haha..cewah!!!! 
betol.. xpela kan..manusia sama je x lepas dr wat silap... 
mintak maap sgt....plisshhhh....

ok..aku da 21 skrg..dgn rasminya...jd aku kena laa mula mematangkan diri aku ni..hehe..pape pon segala kenangan 2012 akn aku kenang selamanya..begitu jgk dgn tahun2 yg aku dah lalui selama ni..dan harapan aku tahun ni aku akan lakukan semua hal dgn sebaik mungkin dan aku akan usahakan diri aku menjadi khalifah yg bertanggungjawab utk dunia ni..dan inshaaAllah aku akan belajar mendalami ilmu agama lepas ni..
inshaaAllah...

salam 2013 pembuka bicara  :)


Sunday, 30 December 2012

salam akhir 2012..apa azam baru???

Daa nak masuk tahun baru kan? Semua sibuk duk tanya2 apa azam baru..haha...member aku sorang kat kampong siap msg aku lg td semata2 nk tanya soalan tu ahh..hehe..SENOK!!
 Ok laa..sebelum story sal azam baru 2013 aku nak gitau yg aku bersyukur sgt2 sbb azam 2012 aku tercapai dgn jayanya..hehe... azam aku tahu  ni nak masuk U yg HOT kat Malaysia dan wat degree start ngn umo 20 thn..haha..walapon lmbt setahun dr org laen tp xpelaa...Alhamdulillah sgt..and now! Im here! UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA..salah satu RESEARCH UNIVERSITY ternama! Haha..terasa bangga sgt2..woow!! 

 welcOme 2013

OK..hampir terlupa plak ngn azam tahun baru ni..2013 kan?? Erm...azam tahun ni nak tunaikan semua azam2 yg tertangguh tahun2  lepas..haha.. macam2 laa yg tertangguh tu.. rasanya xsilap aku da 5 tahun kot azam aku nk kuruskan badan  x tercapai dan tertangguh..TER ke?? Ntah laa...bulat cam ni pon da cukup cOmel gilerr..makin HOT laa bila da kurus~~ puuiii..kikkikkikk....KOYA MUM!! Haha..xde ah...paling penting sihat tubuh badan kan.... awal tahun 2013 ni first time aku dpt result sem 1 kat U ni..dan skrang pon aku dlm minggu belajOr..uuiiii... aku nak result sem 1 aku ok dan x lingkup..tu je..haha...inshaaAllah..i will try mybest oK..

“aku belajar kerana Allah Taala..dan semangat aku bersama ngn aku..semangat Maa Abah”

Dan Alhamdulillah ramai yg support aku dr belakang..kawan2 aku..dan “hatisaya”..haha..nk jgk! Mst laa...dia ada ngn aku disaat jatuh dan bangun aku selama ni..
“timOkasih abe...haha.. **TERgedik laa plak...

Alhamdulillah  4tahun kita bersama selama ni dan  aku harap kekal hingga akhir hayat..howwwsweeetttt!! haha...eeeee : )

Selamat tinggal 2012.. setahun kenangan indah bersamamu..xkan kulupa...inshaaAllah..maka tamatlah riwayat umO aku...oooo!! umO 20 laa..da nk masuk 21..kaya bila masuk 21 ni..da blh daftar pengundi..ramai yg berebut perlukan calOn  yg sorang ni..hehe... Sorry coz i love GREEN in colour ONLY.. BLUE2 xlawe laa ambO..hehe..

byebye
Salam terakhir 2012....

Wednesday, 26 December 2012

imbau kenangan lama

erm..kenangan kat PLKN x kan aku lupakan sampai bila2..masih segar dlm ingatan aku..
walaupon masa skolah menengah dulu hidup aku terlampau enjoy ngn kawan2 sekolah..tp semuanya berakhir bila zaman dah berubah..masing2 dah ikut hala tuju masing2..mula2 jejak kali ke kem aku benci sgt...sbb aku xde kwn..susahnya nk bergaul ngn org bkn kelantan ni..susahnya nk kwan ngn org cina,org asli,org india dan org siam ni kan..susah sgt2..tu tanggapan aku masa2 mula2 masuk kem..

tp aku silap sbb aku menilai tanpa melaluinya.. 
masa first aku sampai katil aku ada senior tulis kat tilam ..

"bulan pertama merana..bulan kedua bahagia..dan bulan ketiga derita"

aku xfaham..yg aku tau aku nk hbskan 3bln tu cepat dan blahh dr penjara tu..bulan pertama mmg merana gila2 ahh.aku nk sgt balik umah..tp aku da mula knl kwn2..da mula bergaul..seterusnya hri2 aku berlalu ngn cepat..singkat sgt msa aku nk knl kwn2 aku kat sana..sbb kat sana aku knl erti kawan sejati..selama hidup aku sebelum ni tu lah pertama kali aku rasa pengalaman yg terindah sgt...

pernah korang disuap oleh kawan korang gunakan tgn dia? beratur untuk ambilkan makanan untuk korang yg sedang sakit? pernah korang disikat ambut korang oleh kawan? pernah baju korang dilipat..katil dikemaskan..baju dibasuhkan disaat korang sakit? pernah korang tengok kawan korang mengalirkan airmata disaat korang sakit x mampu nk bangun? pernah korang ada kawan yg sanggup didenda bersama hingga ngalir airmata? pernah korang sakit hati bila korang bersama2 kawan korang dibuli..dicaci tp kawan korang tolong backup korang?

aku pernah! aku pernah lalui semua tu..dan tu adalah kenangan terindah selama aku kat sana..segala suka duka aku lalui bersama ngn kawan2 kau kat sana.. alhamdulillah..hubungan kami masih ok ke hari ni walapon ada antara kami yg dah hampir 3 thn x jumpa tp msh contact..alhamdulillah..


"aku rindukan korang yg teramat sgt..segala pengorbanan korang terhadap aku selama aku sakit kat sana aku doakan semoga Allah membalasnya..amin..."

..erny..cha..kt..ain..
sumpah aku rindu korang

Monday, 9 January 2012

::pengorbanan x terhingga::


aku manusia biasa..aku x mampu nk luahkn semua yg aku rasa..dan aku x mmpu nk simpan sorang2 apa yg aku rasa..ada satu kisah d mana aku xtau nk mulakan dr mana..aku x penah pun citer kat sape sbb aku xtau mcmmana aku nk luahkan..aku simpan sorang je..aku post kat sini pun sbb aku tau hanya yg terdekat ngn aku je akan tau hal ni..tu pun kalau mereka baca la kan..aku sentiasa happy tp aku sedih sbenanya..dis my story..abah aku ada janjikan aku dia akan belikan aku lappy if aku dpt sambung stdy..ok la kan..aku pn dpt smbung stdy aku kat matrix..aku pon xde la nk sgt kat lappy.. aku student  2thn kat sini  n xde la nk pakai sgt lappy kat sini..aku ok je..aku pun xnk susahkan abah aku..aku ni bkn anak org kaya pun kan..after setahun aku kat sini..result aku x brape nk ok..sO,,aku pun x la beria sgt nk kan lappy..pastu abah aku kata kat aku kalau aku dpt masuk mtrik for de 2nd year n dpt pointer 3 above..dia akn tunaikan janji dia utk belikan aku lappy..aku tau dia janjikan cmtu sbb x mungkin aku akan dpt result setinggi tu..aku pun x berharap la kan..dpt je result final..aku dpt 3.17..aku cam terkejut jgk la kan sbb aku x sangka pun aku akan masuk PST dan dpt result ok camtu kalau nk d bandingkan dgn cara aku stdy yg byk maen..mungkin ni jgk rezeki aku..alhamdulillah J..
aku kena mdaftrkan diri utk 2nd year seminggu after result kluar..hanya aku,abah n ma aku je yg tau hal ni..aku menangis bila aku dapat tau abah aku jualkan kedai dia semata2 nk hantar aku stdy kat mtrik..abah aku jgk gunakan duit tu utk belikan aku lappy bg tunaikan janji dia pada aku..dan selebihnya adalah utk tanggungn aku selama aku stdy kat sini..pengorbanan tu cukup besar..sbb abah aku kehilangn kedai kesayangannya yg dia miliki selama 22tahun..dan tu adalah sumber pencariannya untuk besarkan anak2 dan sara family aku..Ya Allah..besar sungguh pengorbanan abah aku..dan dia ada gtau aku yg dia akan mulakan perniagaan baru..tp sampai skrg abah aku x kerja lg sbb xde modal..aku sedih sgt..aku rasa aku x mampu nk menangis dah terkenangkan apa yg abah aku lakukan...dan aku mst blajar bersungguh2 utk balas blik jasa abah aku..Ya Allah..aku mohon pada kau..kutkanlah semangat abah aku untuk terus khidupan ni walapun aku tau kedai kesayangannya dah xde..bg la aku peluang utk aku balas balik semua ni...setiap mlm aku nangis bila aku tgok gmbar ma n abah aku..aku x sanggup..kalau la aku ada duit..aku akn tebus balik kedai tu..tp mustahil..aku x mampu nk lakukan tu dgn umur aku skarg..beberapa minggu lpas aku blik umah aku..aku bwk blik lappy aku..adik aku tgok movie lam lappy aku n wayar lappy aku sambung kat plug ruang tamu..bila adik aku tersepak sikit wayar tu,abah aku marah..dia kata “kalau rosak cmne..dh xde pape utk djual bg nk gantikan lappy kalau rosak..nk abah jualkan rumah plak ke??”..aku tersentap bila dgr ayat tu dan tiba2 airmata aku mengalir..aku tau bila abh aku tgok lappy aku dia bayangkan ni adalah kedai dia..aku tahu walaupon abah x penah pun bersuara..sekali lg aku rasa satu persaan yg mmg aku sendiri xtau nk luahkan mcmana..aku sedih,terasa,bersalah,dan semuanya..aku x mintak pun semua ni terjadi..satu je yg aku tau..aku akan blajar bersungguh utk blas blik semua ni walaupun aku tau aku x mmpu nk dptkan bik kdai tu..aku pun sayangkan kedai tu..aku d besarkan dgn hasil titik peluh abah aku cari rezeki d kedai tu..
 abah...................................sanggup abh wat sampai mcmni...besar sungguh pengorbanan ni..dan aku akan rasa bersalah bila aku x mampu lakukan yg terbaek seperti yg abah aku harapkan..
aku syukur sgt pada Allah kerana exam hari tu result aku OK dan aku mmpu wat abh aku tersenyum..aku lega bila aku dpt wat abah aku happy dgn kejayaan aku..............dan bila aku blik hari tu ma aku kata umah aku nk kena lelong..hanya Tuhan je tau apa yg aku rasa time tu..dan abah aku ada jualkan serama kesayangn dia utk byar hutang bank..ni mknanya..duit jualan kedai abah aku tu dah habis dan abh aku msih x kerja sampai skg..masyaAllah..sedih sgt bila kenangkan hal ni.. aku tau mustahil utk kita bls sepenuhnya jasa dan pengorbanan parents kita tp kalau blh aku nk blas jasa mereka walaupun x setanding ngn apa yg mereka da lakukan utk aku.. =(“”””
 masih byk yg aku pendamkan..aku mtk maaf sgt kat sape yg de terasa ngn aku sbb aku rasa aku da brubah sikit..aku lbh serius dlm byk hal sbb aku bkn je nk kena pikir psal stdy tp jgk tanggungjawab aku sbg anak sulung utk fikirkan hal family aku..,aku minta maaf sbb x mungkin aku dapat luahkn semuanya....  :: kalau blh aku nk nangis lg bila aku kenangkan pengorbanan abah..sbb aku x mungkin blh dapatkan blik kedai tu...dan aku masih nangis bila aku luahkan hal ni..dan akan terus nangis bila setiap kali aku terkenangkannya...””   

Thursday, 5 January 2012

:: Salam Tahun 2012 ::

Alhamdulillah hari aku dapat sambut tahun baru yg ke20 kat Kelantan..Eppy New Year utk diri sendiri!! Hehe..xde pape pun.. actually..mood ni excited sgt  sbb umur dah masuk 20 tahun..haha..ni maknanya aku bkn lg remaja..tp da masuk alam dewasa!!hehe...cewah!! mmg xsangka langsung..cepat sgt masa berlalu..aku rasa baru je lepas zaman skolah tadika n skolah rendah..hehee...bila umur dah 20 ni aku rasa makin matang..aku nk jd sorang yg lg Ok dr yg sebelumnya..aku nk mula serius dlm semua hal selama hidup aku pas ni..

Mmg x dinafikan aku ni sorang yg ceria n epy go lucky setiap masa hinggakan ada yg tny “”mmg kau xpenah ada masalah ke?””..hehehe..x ah..ade ke manusia yg xde masalah??xdekan??  sedangkan orang gila pun ada masalah ni kan plak aku yg normal..Cuma x mungkin kita mampu luahkan semua apa yg kita rasa pada umum..ada batasnya jgk..aku bukan jnis yg akn luahkan semua masalah aku pd org..aku kan cari kawan yg btul2 akan paham ngn apa yg aku rasa..DAN bg aku juga..xde masalah yg xde jalan penyelesaian..cuma kita kena sabar dan perlukan masa utk selesaiakannya.. =.=

Bubbye 2011!!

2011..setiap tahun yg aku lalui selama ni akan beri aku makna dan pengalaman yg x mampu aku lupakan sampai bila-bila..sepanjang 2011 aku banyak habiskan masa aku di Penang..tempat di mana aku mula ubah balik semua kesilapan aku masa SPM dulu..cewah!! i love Penang Matriculation College..kenangan bersama kawan kawan di sana x mungkin aku lupakan..duk kat matrik adalah kenangan paling indah..kat sana bukan sja tempat untuk study tp aku mula kenal macam2 jenis org kat sana..antara kenangan yg aku x kan lupakan selama tahun 2011 adalah saat gelak ketawa bersama kawan-kawan kat sana..tyme study..lepak..sambut bday aku..sumpah!!mmg syook sgt..heheee~...
TETAPI...=(.. x kurang jgk dgn kisah sedih yg aku alami selama ni..mungkin yg kenal aku kan tahu apa yg aku alami..kehilangan kedai kesayangan family aku dlm sekelip mata aku x mungkin akan lupakan semua tu sampai bila2..hal ni mmg buat aku sedih sgt..mmg banyak pihak yg slah dlm hal ni..tp ni semua bg pengajaran pada semua especially my family..kami lebih matang dgn apa yg dah jdi..mungkin ni jgk bkn rezeki kami..dan aku harap satu hari nanti..Tuhan limpahakan rezeki pada kluarga kami..dan kehidupan kami sekeluarga lg Okey bila tiba tahun baru ni..aminnnn..semoga Tuhan makbulkan doa aku..dak aku tahu Tuhan lbh mengetahui  apa yg kami lamai dan rasa..==’

Lastly ..selamat tinggal tahun2011..mustahil kita akan jumpa lg..dan aku harap kenangan suka duka 2011 banyak memberi aku pengajaran..dan berakhirlah umur aku yg “belasan tahun” ni..hehehe..gudbye 2011!!!