description

Blog ni aku yang punya. Aku post apa saja aku suka. Kalau tak nak baca, jangan baca.

Thursday, 5 June 2014

CCGV Workshop !

Bukan hanya dengan MULTIMEDIA WEEK dan HCI DAY je kami kena join. Subjek Computer Graphic pulak kami kena handle workshop! perggghhhh! HAHA.

Kami Multimedia students dipecahkan tiga kumpulan besar untuk handle workshop yang berlainan tapi pada hari yang sama. Tak habis penat dengan HCI DAY sebelah pagi, petangnya pulak handle workshop!


group ni handle 3D Modellling via Blender. Dorang akan ajar peserta macam mana nak buat objek dalam 3D images dengan guna software Blender. Bukan senang okay! Aku pon x reti. HAHA.



ni group aku. HAHA. group ni handle workshop Anaglyph glasses and Photoshop. Untuk workshop ni kami ajar peserta buat anaglyph glass atau 3D glass. Ala yang biru merah tu. Then kami ajar buat images dalam 3D dengan menggunakan software Photoshop. Pastu mereka kena tengok images tu dengan glass yg diorang buat masa awal2 workshop! seriously, enjoy gilaaaakkkkk! HAHA

group ni plak handle Basic AR via D'Fusion. Sebenarnya aku takde idea untuk workshop ni apa dorang buat. Cuma yang aku tahu dorang akan create 3D images then boleh tengok via webcam. Smart gile! tp susah kot. 

apa2 pon semua ni pengalaman. Kami bukan je belajar macam mana nak gunakan semua software tu tapi yang paling best kami belajar macam mana nak handle workshop. macam mana nak interact dengan participant dan jugak macam mana nak communication, nak ajar dorang. HAHA.
 BEST!!!!

Human Computer Interaction. HCI DAY '14

Kali ni belanja gambar kanak kanak Ribena hari HCI DAY. PURPLE DAY !
perggghhhh! HAHA.

Booth jiran depan. HAHA. Group ni product Dream Smart Oven !

 ni Group Leader dorang. Kak Ina yang cantik ni adalah milik Basha. HAHA.

Ni la Banu. Partner aku utk product GogglesCam kami. HIHIK!

Banu depan booth kami. 

Banu dengan Farhana. Foreigner dari Bangladesh. Sama kan mereka? HAHA.

Jiran jiran datang ke booth kami saja nak interframe bergambar. HEHE.

SELFIE sikit :)HAHA

Jiran depan jugak ni. VENDITOP product mereka. Memang TOP. 

ni group members mereka. Atif dah macam Dr Rozmey. HAHA

Dream Smart Oven prototype

product apa ntah. LUPA!. HAHA

WOW Umbrella. Anak Dr Evi jadi tester utk product ni. HAHA.

WARDROBE apa ntah ni. PUN LUPA!


ni HELM helmet. Third Winner

 
ni la VENDITOP tu. Mana x TOP, First Winner kot. HAHA.

prototype utk Smart Baby Walker. COMEL kan?

ni gropu mereka. Sungguh gigih mereka ni.

ni product jiran sebelah. 3R Washing Machine. Third Winner.

me and Banu. Second Winner for GogglesCam.

wajah2 keriangan! kegembiraan! HAHA

DR Evi ! Thanks lot Dr utk semua ni. Subjek HCI very the WOWWW laa!

ni la groupmates aku yang tersayang. (laa sangat) HAHA.

me dengan Mak Jemah jiran depan. HAHAHA.

bila semua winner bergabung! HAHA

me and Ayed, jiran sebelah. Washing Machine. HAHA

Alhamdulillah semua dah selesai. Rasa lega. Dan sampai sekarang masih tak percaya yang group aku GOGGLESCAM menang second prize. Sedangkan ramai dan product lain lagi canggih dari kami. Dan mungkin ni rezeki kami. Apa yang kami lakukan selama ni berbaloi.  Sangat berbaloi. Semua usaha yang berhasil. Dan semoga ni jadi pendorong untuk kami bersatu dan buat kerja dengan bersungguh sungguh lagi lepas ni.Yang penting adalah ilmu yang kami dapat sepanjang kami belajar subjek ini!

MULTIMEDIA WEEK 2014

Belanja gambar budak budak Multimedia Second Year 2014. HAHA. Awesome!


Awek2 CUN MM :)

Baik punya possing sume! HAHA.

Doktor2 pon layan je budak2 ni. SEMPOI !


Dimana sahaja. Mereka mampu berposing.

Semua sudut! CERIA!


Bai dengan Apeh nak tumpang populariti kami lettew.HAHA.

HERO HERO MULTIMEDIA. HENSEM!

grrrr~ biar gambar berbicara. HAHA

Orang kat belakang buat DERRKK je bila kami menggila disitu.

macam group mereka pulak menang! HAHA.

pantang saja nampak kamera. 

we are HAPPY FAMILY.

one big family. MULTIMEDIA.

Mak Jemah Wani Meon pon boleh tahan kalau beposing. HIHI

First Winner Animation. KAMI lah! HAHA. 

CANDID!

HERO dan HEROIN Multimedia  bergabung. MELETOP!

Alhamdulillah semuanya dah selesai. Rasanya sem ni sem paling happy. Baru rasa nak enjoy ngn budak2 coursemate. Alhamdulillah. Dah lama aku cari rasa ni. Setelah dua tahun aku mula rasa sayang dengan apa yang aku lalui. HAPPY FAMILY, MULTIMEDIA. Semoga kami semua kekal bahagia macam ni dan semua berjaya. InShaaAllah :)

Wednesday, 4 June 2014

Fleur Rouge

wehuuuuu! Alhamdulillah syukur pada Allah. Sebab kami menang First Winner untuk animation pendek berduration 3 min. Okay! bermulanya cerita ni masa minggu berapa ntah (lupa). Kami budak Multimedia dapat task atau sedap dipanggil assignment. Kami kena buat satu animation berduration 3 min dengan menggunakan software Adobe Flash. Subjek Pembangunan Aplikasi Multimedia ni ada lab dimana semua belajar basic buat nimation. Sebab tu utk esaimen kami diminta buat kerja ni. Aku partner dgn Afie. Dipendekkan cerita task ni berjumlah 40%. tak pernah dibuat orang esaimen banyak ni. HAHA. for the proposal alhamdulillah we got full mark 20% . oyaa! tema utk animation ni adalah SUPERHERO.

Fleur Rouge?? Apa tu Fleur Rouge? Apa kaitan Fleur Rouge dgn tema superhero?

Kami pilih Fleur Rouge ni sebab Fleur adalah watak utama dimana dia adalah sekuntum bunga hibiscus (bunga raya) bunga kebangsaan negara Malaysia. Fleur adalah hero dimana dia ada magic utk menyerikan semua bunga bunga di tempat itu dan akhirnya diserang oleh Jackelope. Arnab bertanduk kalau x silap. HAHA. pum pam pum pam perang akhirnya macam biasa la! HERO mana yang penah kalah? haha.

akhirnya Fleur Rouge dinobatkan animation terbaik dalam banyak2 animation lain. Bagi aku ni rezeki yang diluar jangkaan sebab kami x sangka akan menang. HAHA.  Mungkin kelebihan Fleur Rouge adalah lukisan yg cantik oleh partner aku iaitu Afie. Dan Fleur Rouge is the one animation yg superhero dia is not human being. HAHA.


AY PRODUCTION adalah gabungan nama Afie ngn Yeen.


video




ni synopsis jalan cerita Fleur Rouge. Sebenarnya animation ni utk episode first:
"The hibiscus bloom into a magical plant when a drop of magical power hit her. She was chosen to save her birthplace and her friends from Jack who suddenly come to destroy place. When the hibiscus bloomed (her name Fleur), she take notice of her body, and realized she would make the other flowers bloom beautifully. It is like she is did to the flower friends and give life. Lightning suddenly strikes, and the background turns dark, the appearance of the evil has come. Jack started to trash around the wild, and start eating everything (destroying). Fleur rose, and start to use her power to calm Jack. She cause spores to fill the space and blind Jack. Jack start blowing the spores away quickly, but Fleur trap him into a ball of petals and Jack could not run or move. There is light coming from the ball, and the petals flew away. Jack becomes smaller and changes to a kinder animal. Fleur changes him, and Jack becomes friend with her. The wild is again in peace and hoping Fleur protect him"



 kita belanja gambar je la ek. HAHA